‘De frivillige’ får os til at heppe på de speedsyngende perverses vanvid

Film: De Frivillige
Anmelder: Information, Katrine Hornstrup Yde

“At instruktør Frederikke Aspöck og manuskriptforfatter Lars Husum har valgt at give filmens umage fængselskor det særpræg, at de synger Højskolesangbogens danske hits i firedobbelt tempo, dikteret af den »uofficielle korleder«, Niels (Anders Matthesen), er klassisk dansk sortkomik. Det er en joke, der bliver til en reel ørehænger for publikum, og som også karakteriserer de sociale outcasts: Deres spøjse misforståelse af noget, alle andre ved, bliver et sødt billede på deres sære fællesskab.

Husker I Ove Ditlevsen? De Frivillige minder på den måde om Anders Thomas Jensens dystert-søde samling af såkaldte ‘ tabere’ i bl. a. Blinkende Lygter, De grønne slagtere og Mænd og Høns. […]

Særligt virker det, når filmen lukker alvoren ind og viser den tidligere håndboldtræner Niels’ møder med sin hustru, som lider under social eksklusion oven på husbondens ugerninger. Så sidder han der over for den, han elsker, og som er så ked af det, fordi han har gjort noget så uhyggeligt og dystert. Når man ser den mørke tristhed i hans øjne – det leverer Matthesen virkeligt godt – gør De frivillige noget nyt og vovet: Midt i alt det sjove og grove bliver fængslet og filmen en slags vanskelig og nødvendig zone for den mellemmenneskelige viljeshandling, det er fuldt ud at rumme nogen, der har sider, man aldrig ville kunne rumme.”

Læs hele anmeldelsen her: www.information.dk

Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar