Anders “Anden” Matthesen blev født d. 06. juli 1975 på Østerbro, Danmark. Som otte-årig flyttede han med sin mor Hedda, og broderen Jesper til forstads-kommunen Albertslund.

Rap i 90’erne

I slutningen af 80érne dannede han sammen med sin bror, Jesper, og vennen Tue, rapgruppen Human Beat Boys. Allerede i 1991 – som 16 årig blev han vinder af DM i rap. Gruppen deltager desuden i en rapkonkurrence via tv 2 programmet Under dækslet, som blandt andet Dan Rachlin stod for. Human Beat Boys vinder konkurrencen og dermed en pladekontrakt. Der blev lovet en masse koncerter og de unge drenge så en stor fremtid i møde. Det blev dog aldrig til noget. Mega Records, som havde lovet dem en pladekontrakt, stoppede kontakten til gruppen, til de unge drenges store skuffelse og vrede. En enkelt promo-single udgivelse kunne det dog blive til – gruppens vinyl 7″ Vi spiser alt blev udgivet i 1993 i meget få eksemplarer. Pladeselskabet havde dog taget sig den frihed at ændre i musik, tekst og endda tilføjet en kvindelig sanger på dele af sangen. Det blev derfor ikke den slags musik, som de havde håbet på at udgive. 

Stand-up debuten

Rap karrieren forsvandt stille og roligt i takt med, at Anders begyndte at arbejde med komikken. “Anden” startede sin stand-up karriere på det legendariske DINS fredag d. 22. oktober 1993. Han opnåede en 2. plads ved DM i stand-up, selvom han ingen viden havde indenfor feltet. Hans mor havde hørt om konkurrencen i radioen og spurgte den 18-årige Matthesen, om det ikke var noget for ham. Det synes han da skulle prøves, så han meldte sig til, og begyndte at spørge rundt, hvad det egentligt var som han havde meldt sig til. Så med en hårbørste foran spejlet, begyndte han at øve sig på sit første set. Her sikrede han sig som sagt en 2. plads. I 1995 var han med i velgørenhedsshowet Talegaver til børn for første gang, sammen med de andre etablerede komikere i DK. Året efter i 1996 fik han en plads som opvarmer for Østkyst Hustlers, hvilket forbedrede hans stand-up  og gav ham meget erfaring på de større scener i landet – det indebar eksempelvis en optræden på plænen i Tivoli. I 1997 hyres han som vært på P3s Børneradio – og i årene efter rykker han værtsrollen over på tv, hvor han er vært for programmerne Andarki (1998) og Andesortering (1998) på Tv-danmark. Ingen af tv-programmerne blev den store succes, men Anders fik skabt en masse figurer, som senere hen er blevet nogle af hans kendetegn, bl.a. Stewart Stardust.

 

i 1999 optrådte han for første gang med sit eget onemanshow på Comedy Zoo, showet som hed Fra ende til Anden, turnerede rundt på landets comedy-klubber, men showet er aldrig blevet udgivet og falder ofte i glemslen, når der bliver talt om hans tidligere onemanshows. I dette show kunne man dog endnu engang stifte bekendtskab med hans alter ego Stewart Stardust, som fremførte sin kendte “Tale til Beate”, hvor han var særdeles grim i kæften, og hvor folk nærmest blev skræmte af ham. Store dele af showet er sidenhen blevet brugt og dermed udgivet i Hva’ snakker du om? og 9 års jubilæumAnders har gennem tiderne kunne opleves på bl.a. The Voice, Puls, Darios joint, Andarki, Andensortering, Intermezzo, Casper og Mandrilaftalen, Langt fra Las Vegas, Get ahead in business and life og i Perforama

Børneradio

Sammen med Bossy Bo dannede han i 1999 Børneradio-satiregruppen Hva´snakker du om? – som leverede sketches til P3. Nogle af disse sketches blev senere udgivet på cd’en Hva’ snakker du om? – Den ka’ byttes vol. 1. Navnet Hva snakker du om? er samtidig også titlen på hans første store onemanshow, som han turnerede med i 2000. Denne gang besøgte han flere og større steder, og showet blev optaget i Cirkusbygningen og senere udgivet på dvd. År 2000 bød derudover også på endnu et projekt fra Hva’ snakker du om?, da de producerede radioføljetonen Andrea og Nugatboris – igen til P3s Børneradio. Over en periode på et par måneder i år 2000, berettede han i programmet Oraklet om sine forskellige ekspeditioner ud i en gakket verden. Værd at nævne er en udsendelse, hvor han i sin bil og med en mikrofon, begav sig til en by ved navn ‘Koldskål’. Opdigtet eller ej, er det et eksempel på Anders Matthesens tidlige humor som kan kendetegnes ved dens absurditet og kaotiske struktur. Senere udgav han Vol. 2 af Hva snakker du om som blev kaldt: Arne fortæller… Terkel i knibe, som er et gyserhørespil for børn og unge, som bl.a. omhandler mobning. Den var oprindeligt produceret for Børneradio, men blev senere udgivet på cd og efterfølgende lavet om til Danmark første animationsfilm. Filmen fik premiere i biograferne d. 02. april 2004 og blev set af over 400.000 mennesker. Sangene fra filmen blev også spillet heftigt i radioen. I filmen lægger Anders, ligesom på cd’en, selv stemme til samtlige karakterer. I 2003 blev julekalenderen Jul på Vesterbro første gang sendt i tv. Det blev en kæmpe seer succes og blev efterfølgende udgivet på både dvd og cd. Serien er baseret på radioføljetonen af samme navn, som Matthesen og Bossy Bo ligeledes lavede til Børneradio.

00’erne

Første gang Anders optrådte uden for stand-up sammenhæng var i Tivolirevyen i 2003. Stykket var instrueret af Nikolaj Cederholm, og året efter debuterede han som skuespiller i teaterstykket Simon, som også var instrueret af Nikolaj Cederholm. Stykket blev en kæmpe succes og senere udgivet på dvd. Samme år turnerede han rundt med onemanshowet, Tal for dig selv, som skulle have haft premiere d. 19 januar 2003, men grundet en lungebetændelse, var han nødt til at aflyse de fire første shows – så premieren i stedet blev d. 24. januar 2003. Showet blev spillet i Cirkusbygningen tolv gange, hvorefter han tog på turne. Showet er optaget hele 2 steder – København og Aalborg. Den første optagelse af showet blev lavet lige efter lungebetændelsen, hvilket Anders ikke var helt tilfreds med. Derfor blev det igen optaget under åben himmel i Skovdalen i Aalborg og derefter udgivet på dvd. På dvden kan man se begge optagelser af showet. I 2005 udkom DRs P3 radio-satire-musical-føljeton, Snedronningen. Anders skrev tre af sangene til føljetonen og sang selv den ene. I sommeren 2005 optog Anders filmen Rene hjerter, som han havde hovedrollen i. Filmen fik premiere i efteråret 2006. Anders spiller den 30-årige Kris, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling. Kris er neurotisk besat af en gammel dansk spillefilm, Rene Hjerter, og en dag vælger han at flygte fra hospitalet for at opsøge Linda, som han er sygeligt besat af. I januar 2006 udkom Anders’ første solo album Soevnloes. Cden solgte på rekordtid over 20.000 eksemplarer og gik dermed guld. I sommeren 2006 åbnede Anden med band deres turné på Plænen i Tivoli og turnerede efterfølgende på Danmarks festivaler. I foråret 2006 optrådte han desuden hele 32 gange i Falconer Salen med det nye onemanshow, Anden paa coke? – igen instrueret af Nikolaj Cederholm. I sensommeren 2006 tog Anden på Danmarksturné med mere end 40 forestillinger forskellige steder i landet og over 100.000 solgte billetter.

 

I 2008 var Matthesen tilbage – nu som medvirkende og hovedet bag Kanal 5 tv-serien Comedy Kuren med Henrik Bruun. Dette var en tv-serie på Kanal 5 der skildrede Henrik Bruhns kamp mod kalorier og mod alle de dårlige vaner, der har gjort ham overvægtig i første omgang. Den 01. august 2008 havde Anders’ onemanshow Vender Tilbage, premiere på Gasværket i København. Han fortsatte sin turné indtil marts 2009. I alt 240 shows blev det til og over 200.000 solgte billetter. Anders debuterede desuden den 12. juni 2009, som instruktør og manuskriptforfatter i komediefilmen Sorte kugler. Her spiller han også hovedrollen, Alex Klein. Filmen blev set af mere end 400.000 i biograferne og var dermed den mest sete danske film i 2009. I efteråret 2009 turnerede Anders, sammen med kollegaen Thomas Hartmann, rundt i landet med stand-up showet Bytte, bytte købmand. Her optrådte de hver for sig med den respektive andens materiale.

10’erne

Anders udgav d. 18. januar 2010 sit andet album som rapper og sanger. Det fik titlen Villa Peakstate, opkaldt efter Matthesens eget hjem.I foråret 2011 spillede han med i Nørrebro Teaters forestilling Kjeld og Dirch – En kærlighedshistorie, hvor han spillede Dirch Passer overfor Jonatan Spang som spillede Kjeld Petersen. Showet var en stor succes, men et stykke tid inden forestillingens afslutning, meddelte Anders at han var sygemeldt og derved havde trukket sig fra rollen. Dirch Passer blev herfra spillet af skuespilleren Simon Juul. Forvirring omkring Anders’ sygemelding, fik komikeren til at forklare situationen på sin facebook side. Han var én måned for tidligt blevet far til sønnen Spencer, hvilket havde medført nogle komplikationer, der gjorde at han var nød til at være meget nærværende i hjemmet. Han undskyldte mange gange til de skuffede fans, men fastholdte at der var intet han kunne gøre. I oktober 2011 annoncerede han så, at hans nye onemanshow Anders, ville få premiere d. 05 september 2012 i Falconer Salen på Frederiksberg. Billetterne blev solgt hurtigere end nogensinde før – natten til premieren rundede han 60.000 solgte billetter. På de efterfølgende to uger solgte han yderligere 40.000 og rundede derfor 100.000 solgte billetter. I oktober 2013 meddeles det, at showet har rundet 125.000 billetter, og der blev derfor åbnet 12 ekstra shows i januar 2013. Showet blev opført for sidste gang d. 27. januar 2013. Dvden udkom herefter d. 11. november 2013. Anno sommeren 2013 har Anders solgt over en halv million dvder. 

 

I april 2016 annoncerede Anders sit nye onemanshow, Shhh, som fik premiere i Falconer Salen d. 02. september 2016. Dette var ret usædvanligt, idet Anders førhen altid har annonceret sine shows minimum ét år i forvejen – men sådan skulle det altså ikke være denne gang. Anders fortæller i en video dagen efter annonceringen, at der allerede er solgt over 10.000 billetter til showet, hvilket er dobbelt så mange, som der blev solgt på førstedagen ved hans sidste show AndersShhh turnéen blev sidenhen udvidet med en masse ekstra shows rundt omkring i hele landet – og showet modtog en masse dejlige 5-stjerners anmeldelser. Showet blev optaget til dvd i Musikteatret Albertslund d. 08. oktober 2016. 

 

Anders annoncerede i starten af oktober 2016, at han havde skrevet bogen Ternet Ninja. Bogen var at finde i butikkerne allerede d. 28 oktober 2016. Bogen handler om 13-årige Aske og historien foregår i samme univers som Terkel i knibe, eftersom at Aske er Terkels fætter – derved har de begge en onkel ved navn Stewart Stardust. Ternet Ninja blev en stor succes og vandt Orlaprisen for “Bedste handling” samt Blixenprisen for “Bedste lydbog”. I september 2017 blev det afsløret af Ternet Ninja var i gang med at blive filmatiseret – filmen fik premiere d. 25. december 2018. Ternet Ninja fik med 345.947 solgte biografbilletter i den første uge, den bedste startuge for en dansk film nogensinde. Desuden fik filmen også med 222.760 solgte billetter den bedste åbningsperiode for en dansk film nogensinde. Åbningsperioden betegnes som filmens første fire dage i biografen – alle disse tal er inklusiv snigpremierer. Dette gør også Ternet Ninja til den film, der har fået den bedste åbning for en animationsfilm i danske biografer til dato. Oktober 2018 var også måneden hvor Anders havde 25 års jubilæum. Det blev fejret med fem kæmpe shows i Royal Arena i København og to shows i Jyske Bank Boxen i Herning under navnet Anden25. Billetterne blev revet væk og showet blev overdynget med 6- og 5-stjernede anmeldelser.

 

I hele 2019 tog Anders rundt i hele landet med showet Anden Bringer Ud. Konceptet var stand-up tilbage til rødderne – ingen scenografi, intet fyrværkeri, ingen karakterer, bare stand-up i sin reneste forstand – og så var det møgsjovt. 2019 bød også på fængsels komedie-dramaet De Frivillige. Anders spiller karakteren Niels i denne film af Frederikke Aspöck. Filmen er baseret på det anmelderoste teaterstykke med samme titel af Lars Husum. D. 28. juni 2019 ramte bogen Ternet Ninja 2 de danske boghandlere og blev straks en bestseller. Ikke lang tid efter blev det annonceret, at produktionen af Ternet Nina 2 filmen nu også var påbegyndt. Filmen forventes i biograferne d. 07. oktober 2021.

Bonus info

 • Han arbejdede inden sit gennembrud som bl.a. pædagogmedhjælper, pakker i en bagerbutik og flaskedreng.
 • Han er 173 cm høj.
 • “Anden” er et kælenavn Anders fik i sin ungdom. For det første startede han karrieren som rapper. Derved var han den rappende Anders, hvilket fører til rappernavnet “Anden”. Derudover kan det også hænge sammen med den velkendte karakter, Anders And, som også fører til Anders “Anden”. Da han så startede sin stand-up karriere, var der flere komikere som hed Anders. Derfor valgte han at viderebringe rappernavnet til stand-up scenen, for at differentiere sig fra de andre Anders’er.
 • Han åbnede i marts 2008 comedy klubben, Duckpower Comedy Club, på Club Renomé på Vesterbrogade. Her blev der afholdt shows hver onsdag og fredag. Det var dog kun i en prøveperiode og ikke mange måneder senere stoppede stand-up aftenerne. Dertil sagde Anders’ daværende manager til Politiken: “Ifølge Anders Matthesens manager Laura Faurschou er projektet gået i stå. For en tid i hvert fald. For drømmen om en ny comedy-scene i København lever stadig i Andens hoved, fortæller hun. Men det er der også ret meget andet, der gør. (…) »Vi synes ikke, at man skal lave ting halvhjertet. Så da alle de her opgaver kom op, tænkte vi, at det simpelthen var utopisk at nå det også. Så vi satte drømmen i bero, for det skal være hundrede procent«”
 • Han gik på Birkelund folkeskole samt 10. klasse på Roholmskolen. Han afsluttede i 1994 sin HF fra Vallensbæk HF.
 • Han opvarmede for Østkyst Hustlers i 1996, hvor han bl.a. optrådte på plænen i Tivoli.
 • Han optræder endnu engang på plænen i Tivoli i 1999 – denne gang som opvarmer for Ibens.
 • Anders skrev sammen med sin mor, Hedda Matthesen, bogen Komik og kosmos. Bogen blev aldrig udgivet, og Anders har fortalt, at den er lagt i graven. Bogen nåede dog at få udgivelsesdatoen 15.09.10. Her fik den følgende beskrivelse: “I en række samtaler, reportager, interviews og bytten roller pejler Hedda og Anders Matthesen sig ind på, hvad komik og kosmos egentlig er for noget. Kan det være sjovt at meditere? Og kan vi lære noget om os selv og vores væren i verden ved at se komik? Anders og Hedda kommer vidt omkring i deres afsøgning af hinandens brancher. Der umiddelbart er vidt forskellige, men måske slet ikke er så langt fra hinanden endda. Undervejs bliver de (og læserne) klogere på hinanden, sig selv, på livet og det, der ligger i forlængelse af det. På komik og på kosmos – på godt og ondt.”
 • Han deltog i 2005 på støtte cd’en Livet går jo videre, hvor overskuddet gik til katatroferamte børn i Asien
 • I 2005 skrev Anders tre sange til radioføljetonen Snedronningen på P3. Én af sangene, Lækkerier, synger han selv.
 • Til Danish Music Awards 2006 optrådte Anders med singlen Spild af tid fra sit nye rapalbum, Soevnloes.
 • I starten af 2012 fortalte Anders i flere interviews, at han var i gang med en ny spillefilm, som gik under arbejdstitlen All inclusive. Filmen ville omhandle temaet grådighed og den ville have fokus på charterrejser. Om filmen sagde Anders: “All inclusive bliver en bred, lys og visuelt spændende komedie, der forhåbentlig kan trække et stort publikum i biografen. Allerede på nuværende tidspunkt bliver filmen mødt af stor interesse fra distributører og andre i filmbranchen”. Filmen skulle laves i samarbejde med TV2 og programchefen Keld Reinicke fortalte følgende: “Vi er superglade for at kunne være med i endnu en Anders Mattesen film og glæder os til at støtte et af Danmarks største komiske talenter”. I 2013 blev Anders for anden gang kåret som “Årets komiker” til Zulu Comedy Galla. I samme forbindelse udtalte Anders, at filmprojektet var blevet droppet, fordi der var nok bid i det.