Årstal: 2003
Jul På Vesterbro er en julekalender for voksne i 24 afsnit som blev sendt på DR2 i julen 2003. Hvert afsnit varer ca. 15 minutter.  Julekalenderen er bygget op omkring figurerne fra Anders’ radioføljeton af samme navn P3’s Børneradio i 1999.
Stewart Stardust har vi desuden mødt på både Hva’ Snakker Du Om? CD’en samt fra stand-up showet af samme navn.

“Stewart Stardust lever et afdæmpet liv som pølsemand. Finanserne er små, men med julemånedens komme er der al grund til optimisme. Stewart har nemlig fået den eftertragtede stand på Christiansborg Slotsplads, og midt i det hektiske julesalg er den en guldgrube. Det er også nødvendigt, for Stewart er bagud med huslejen. Hans emsige vicevært, Greta, truer med at sætte Stewart og hans familie på gaden, hvis de ikke betaler inden jul. Desuden er Stewarts søn, Danny, netop blevet prøveløsladt fra fængslet. Sicialforvalteren Arne kræver, at nogen kan forsørge Danny, så alt afhænger af Stewarts indtjening som pølsemand.

Da det viser sig, at pølsevognens motor er blevet saboteret, ser det sort ud for familien Stardust. Til al held tilbyder araberen Kefir, at reparere pølsevognen gratis. Det er umiddelbart et godt tilbud, men hvilken interesse skulle han dog have i en pølsevogn, der står lige ved siden af Christiansborg? Og kan man virkelig reparere en pølsevogn med sprænghovedet fra en russisk SS-20 atomraket?
Som dagene går tilspidses konflikterne, og noget kunne tyde på, at det er mere end familien Stardusts julefred, der er i fare.”

DVD’en blev udgivet d. 10.03.2005 og modtog guld certifikat for mere end 20.000 solgte eksemplarer. DVD’en indeholder udover de 24 afsnit også programmet Bag om Jul på Vesterbro samt en masse fraklip og ekstra optagelser.

Julekalenderen blev første gang vist i december 2003 og er efterfølgende blevet genudsendt i både 2004, 2007, 2009, 2013 og 2017.

 

 

 

Stewart Stardust

Bolværkskaptajn, pølsemand og gøgler af Guds nåde. Han bor i en lille lejlighed på Vesterbro sammen med konen Vivian og Danny.

Randi

Glædespigen fra Skelbækgade. Hun påstår at have født Dannys søn, så hun vil have penge af familien Stardust, ligesom Greta

Igor

Den tidligere oberst i den røde hær. Han er leveringsdygtig i alt fra lettere brugt krigsmateriel til villige ungmøer fra Kasakhstan.

Danny Stardust

Stewarts søn. Han er en gæv knægt, der hygger sig med blandingsmisbrug og berigelseskriminalitet, og lidt med Randi

Kefir

Den velklædte civilingeniør fra Syrien. Han påtager sig at reparere Stewarts pølsevogn med reservedele købt af Igor’

Arne Nougatgren
Socialvejleder, musikpædagog og multikunstner. Hans job er at evaluere Dannys hjem for kommunen. Han vil hjælpe familien, ligesom Kefir

Greta

Den småfascistiske vicevært fra Sydslesvig. Hun har absolut ingen tålmodighed med Stewart, i modsætning til Arne

Credits:

Medvirkende
Anders Matthesen
Sune Svanekier

Instruktion: 
Morten Lorentzen – Instruktion
Katja Hemming Hansen – Instruktørassistent

Manus
Thomas Hartmann – Manus
Anders Matthesen – Manus
Nikolaj Peyk – Manus

Produktion
Mette Mailand – Producer
Claus Ladegaard – Executive producer
Mikael Bertelsen – Executive producer
Rasmus Lyhne – Produktionskoordinator
Steffen Pedersen – Teknisk koordinator
Steen Lyders Hansen – Teknisk konsulent
Henrik Jongdahl – Konsulent

Lyd
Martin Saabye Andersen – Lydmix
Niels Arnt Torp – Lyd (postproduktion)
Stig Sparre-Ulrich – Lyd (postproduktion)

Visual effects
Jonas Krüger – Grafik
Allan O. Lückow – Motion control
Frederik Bokkenheuser – Colorgrading

Foto
René Gundeshø – Foto
Allan O. Lückow – Kameraassistent
Martin Vestergaard Andersen – Clapper/loader

Lys
Thomas Menzer – Lyssætter
Jacob Østergaard – Lyssætter

Klip
Henrik Fleischer – Klip
Lars Hesselholdt – Klip
Anders V. Christensen – Klippeassistent

Produktionsdesign
Søren Gam – Produktionsdesign
Tine Hieronymus Nielsen – Rekvisitør
Ditte Cohn – Rekvisitørassistent
Christina Lorentz -Rekvisitørassistent

Kostumer
Henrik Steen – Kostumer

Makeup
Henrik Steen – Makeup

Stunt
Sune Svanekier – Stunt

“I efteråret 1999 da Bossy og jeg gik og lavede ”Hva´ snakker du om?” til Børneradio, kom vi til at tale om at lave en julekalender.. Jeg syntes, den skulle handle om Stewart, og Bossy var game.

Stewart boede jo på det tidspunkt (ifølge de shows, jeg indtil nu havde lavet) på Islands Brygge. Imidlertid havde jeg lavet en lille plat vittighedstegning (kan ses i papirkurven) med titlen ”Jul på Vesterbrogade 38A”. Jeg syntes ”Jul på Vesterbro” var en flabet titel, der lagde op til en del spas. Så Stewart flyttede simpelthen fra Bryggen til Vesterbro, og der har han boet siden (selvom der går en gut rundt på Godthåbsvej, der ligner ham).

Vi lavede serien til Børneradio, og jeg mener, det blev til ca. 12 afsnit (de sendte ikke hver dag jo). Her opstod Vivian for første gang med min mors stemme.. Og Danny (der også havde gæstet Andensortering og noget børnefjernsyn) blev Stewarts stolte søn.. eller.. søn. Vi lavede også titelsangen, som var inspireret af nummeret ”Ends” med ”Everlast”, som Bossy og jeg synes var mega fedt.

Jeg synes kalenderen blev et mesterværk, og jeg gik siden med drømmen om at lave den til tv.
Det kom til at ske i år 2003. Det blev Jan Degner fra Artpeople, der hjalp mig med at få solgt idéen til DR2. Vi hyrede Thomas Hartmann og Nikolaj Peyk som medforfattere og gik igang. Vi holdt møder og ”jammede” handlingen frem og sendte vores oplæg afsted.

DR2 pudsede en meget pædagogisk dramaturg på os, der kritiserede vores oplæg. Han syntes fx. ikke, det gav nogen mening, at man aldrig fik set, hvordan Vivian ser ud. (Vi syntes det var sjovt, og hvad fanden er der så mere at sige?). Vi blev ret vrede og stædige og kom op at skændes midt i mødet. Peyk, Hartmann og jeg syntes dramaturgen var latterlig og Erik-Grip-i-sunde-svenske-støvler-agtig. Vi mente bestemt, at han var typen, der selv sankede sin krydderurt, og vi havde svært ved at skjule, hvor irriterende vi syntes, det var, at skulle tage imod kritik af en mand, der bare ikke vidste en skid om comedy, men som var nødt til at komme op med nogle fejl (ellers ville han jo ikke være sin løn værd).

Men Claus fra ”Easyfilm” (som var det produktionsselskab, der skulle lave serien) var bekymret for, om vi nu ville tabe det hele på gulvet.. Så han sagde de berømte ord: ”Øvelsen her er jo at få kastet nogle tråde gennem projektet”(Aih?). Det var så gennemført skufle, at Arne senere måtte sige noget lignende (som mægler i et skænderi mellem Danny og Randi). Vi gik i skrive mode, og lod som om at vi havde ændret kritik punkterne.. (vi ændrede ingenting). Vi fik straks godkendt manuskript oplægget (man kunne jo sagtens se, at det var blevet meget bedre nu..).

Nikolai fik opgaven at lave storyline og opdele historien i 24 blokke.. Disse blokke delte Hartmann og jeg så mellem os og gik igang med at skrive halvdelen hver især. Jeg tog til Tenerife og skrev mine 13 afsnit på en uge. Da jeg kom hjem, mødtes jeg med Hartmann, og så læste vi op for hinanden og tilføjede ting til hinandens manuskripter.

Herefter begyndte jeg at gå til prøver på Tivoli revyen. Det var en temmelig travl tid, da jeg jo samtidig med prøverne skulle godkende Stewarts lejlighed og skrive en del af sangene til kalenderen osv. Da revyen holdt en måneds pause i sommeren, skulle den måned bruges til at optage kalenderen. Jeg spillede 11 forskellige roller og måtte klæde om hele dagen. Morten Lorentzen instruerede og gjorde et forpulet godt job med at holde styr på det hele.. Derudover havde vi det fede hold med rigtig god stemning og god humor.. Så selvom det var en hård måned, var det også noget af det sjoveste, jeg har været med til. Vi kom i mål, og herefter fulgte en masse redigering og godkendelser.

Jeg var stoppet med revyen men havde startet prøverne på Simon, mens jeg skrev materiale til ”Tal for dig selv”. Og oven i det skulle jeg regelmæssigt ud til Bossy og indsynge sangene til CD’en og ind på Easyfilm og godkende de mange afsnit af Jul På Vesterbro. Det sidste juleafsnit godkendte jeg pudsigt nok 1. december..

Jeg sad hele eftermiddagen og lagde sidste hånd på værket og tog så hjem til min lejlighed og faldt om på min seng i ti minutter, inden det væltede ind med 15 gæster, der skulle se Jul på Vesterbro i fjerneren for første gang.

Serien blev udgivet på DVD, og på den findes også den oprindelige Børneradio føljeton. Derudover findes alle sangene fra kalenderen i superfede, og vellydende versioner på CD’en Jul på Vesterbro (en plade folk har overset lidt, i forhold til hvor mega fed den er). ”

– Anders Matthesen (Anden.dk)