Matthesen cementerer sin position som landets for tiden førende komiske begavelse

Show: Tal for dig selv (2004)
Anmelder: Politiken, Henrik Palle

“Normalt præsentereren stand-up-komiker kun ét blik på de emner og sagsforhold, vedkommende gør sig lystig over. Typisk efter devisen ‘er det ikke bare fedt med’ eller ‘er det ikke bare for meget med’. Og det er i reglen også fint nok. Man får som publikum lejlighed til at se og grine ad tidens og tingenes dårskab i sort eller hvidt lys – ofte med en buffer af sarkasme og ironi skudt imellem, så tingene ikke bliver alt for ubehageligt nærværende. Det er jo komedie.

Men sådan er det ikke i Anders ‘Anden’ Matthesens nye onemanshow ‘Tal for dig selv’, der indtil på lørdag kører i Cirkusbygningen – i øvrigt for totalt fuldt hus. Han har nemlig – og det er et mesterligt greb – valgt at dele sit show op i to afdelinger, hvor den første er i dur, den anden i mol. Hvid og sort. Positivitet og negativitet. Optimisme og pessimisme. Og det er vel at mærke de samme ting, han taler om i de to afdelinger. Men vinklen skifter. Derved får hele showet efterfølgende, når latteren har lagt sig og grinet er døet hen, et efterliv hos tilskueren i kraft af den dialektiske metode, man er blevet udsat for som komisk praksis.

Genren er ellers stand-up. En mand står på en scene og snakker om dette og hint. Ingen kostumer, ingen figurer. Det er lige på og hårdt.

I første halvdel er han iført lyst tøj, og den komiske præmis er, at det hele bare bliver bedre og bedre. Mennesket får stadig nye muligheder: smoothies, mobiltelefoner, mikroovne. Og livet er en vidunderlig morgengave, man skal give sig i vold. For kun ved at gøre det kan man få det fulde udbytte. Og selv om det måske lyder som det rene Leif Lalleglads lommefilosofiske legestue, så får Anden faktisk fyret ikke så få både kritiske og overrumplende morsomme pointer af. Det er meget, meget morsomt.

Efter pausen er det omvendt. Tøjet er nu sort. Og første halvdels head-set er skiftet ud med en håndholdt mikrofon, hvilket afstedkommer en ændring i komikerens kropsholdning, der er gået fra at være afslappet til at være anspændt. Nu kører den på refrænet ‘hold da kæft, hvor er det hele da bare nederen’. Livet er noget lort, tilværelsen stinker. Og udviklingen går med ekspresfart i den forkerte retning. Det er også forrygende morsomt.

Det stiller store krav til materialet at lave sådan et nummer. For det kan meget let komme til at virke anstrengt partout at skulle anskue alting fra to synspunkter. Men i dette tilfælde holder det. Fordi materialet er godt, fordiMatthesen – på trods af at være mærket af en grim lungebetændelse – har et forrygende overskud og en suveræn timing, og fordi han vil mere end blot at underholde. Ambitionen er at få folk til selv at tænke over deres liv. Og tage stilling til det. Hvilket lykkes, sgu.

Showet ergennemført fra først til sidst. Der er ingen svage steder, intet sprogligt fedt. Det er comedy, når det er bedst. Kombinationen af Andens utrolige sproglige begavelse og observationsevne kombineret med hans overlegne tag på genren gør ‘Tal for dig selv’ til en øjenåbnende fornøjelse – og en triumf for Anders Matthesen, der med showet befæster sin position som Danmarks for tiden uden sammenligning bedste mandlige komiker.”

Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar