De Frivillige: Dansk dramedy, når det er allerbedst

Film: De Frivillige
Anmelder: Ordet, Josephine Zabeo-Persson
Bedømmelse: 5 stjerner

“Mødet mellem mennesker fra forskellige klasser er en velbrugt tematik i komedier. Men når den krydres med et genialt manuskript af forfatter Lars Husum, spindes der komedie-guld. Husum nægter at forfalde til den klassiske stereotyp om, at disse karakterer skal lære noget af hinanden. I stedet bliver deres forskelligheder optegnet skarpt – Markus Føns går i skjorte og lædersko, mens Niels er iført joggingbukser og kondisko. Med fødderne solidt plantet i en nutidig dansk referenceramme cementerer De frivillige sig som ærkedansk og ægte sjov.

Filmens absolutte styrke er Anders Matthesens evne til at skildre samfundets skæve eksistenser med en ømhed, der ikke blot gør dem til humoristiske størrelser, men fuldendte karakterer. Når Niels irettesætter den selvhøjtidelige Stein-Bagger-type Markus Føns – Du bliver nødt til at lære, at herinde gælder reglerne også for dig – er det svært ikke at holde med den lille mand. For Markus Føns findes i virkeligheden, ikke som fysisk menneske, men hans ånd og indstilling til velfærdsstaten kan dagligt findes i dagspressen i form af nyheder om skattesvindel og skattely. Så når Niels nægter at lade sig kue for storsvindleren, er der for et kort øjeblik retfærdighed i samfundet.”

Læs hele anmeldelsen her: www.ordet.net

Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar