Grove løjer med hjerte

Bog: Ternet Ninja (2016)
Anmelder: kulturkapellet

Den ternede ninja fungerer både som højtlæsningsbog og som læs-selv børnebog, forudsat at den unge læser altså er ganske god til at læse. Matthesen har altid været kendt for at lege meget med sproget og finde finurlige måder at sige tingene på. Det kommer også til udtryk i Den ternede ninja hvor man på udsatte steder finder flere passager der, selv for en ganske erfaren læser (læs: nærværende anmelder), kan være svært at få til at ligge ordret i munden (ikke mindst i kapitel 16, der oversvømmes af japanske navne og titler). Samtidig er det også intimiderende at skulle forsøge bare tilnærmelsesvis at læse historien højt og forsøge selv at ”lave stemmer” til de forskellige figurer, når man altså ikke hedder Matthesen til efternavn.

Det skal dog ikke afskrække nogen fra at anskaffe sig bogen, for selv om den måske hverken er lige så grov som Terkel i knibe eller Jul på Vesterbro for den sags skyld, så sprudler den af både fortælleglæde og scener, der er reelt morsomme, hvad enten man er 12 eller 46. Der er scener som er bevidst ganske tåkrummende og andre situationer der opstilles, hvor man under læsningen ikke kan undgå at tænke over hvordan forfatteren monstro får løst de mange pinlige problemer for Aske som T.N. får skabt undervejs.

Reaktionerne fra hjemmets medanmeldere (på 12 & 8) var, at det var en virkelig god, sjov og spændende bog, men at det, som nævnt før, mest af alt var til de lidt større børn, da nogle af tingene godt kunne være for vilde for de helt små. Deres far var også rigtigt godt underholdt hele vejen igennem og vurderer derfor at der nok bliver meget tæt løb mellem denne roman og Riisings seneste når næste års Orla-pris skal uddeles. Matthesen må i al fald meget gerne fortsætte som forfatter, for hans på en gang skæve og barske, men også sært genkendelige univers, er virkelig flere besøg værd.

Læs hele anmeldelsen her: http://www.kulturkapellet.dk/prosaanmeldelse.php?id=464

Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar