Hip-hop med holdning – interview med “Human Beat Boys”

Interviewer: Kasper Nizam & Tom Christiansen, Socialistisk arbejderavis.


FUCK ØRESUNDSBROEN. Sådan sang hip-hop-bandet Human Beat Boys ved demonstrationen mod Øresundsbroen i København d. 13. April. Socialistisk Arbejderavis har snakket med Tue og Anders fra bandet om, hvordan det er at spille musik med holdninger i.

Hvad vil I opnå med jeres musik?

Anders: Vi er optimistiske. Vi vil forsøge at påvirke holdningen i vores omgangskreds men også bredere.

Tue: Samtidig er det tilfredsstillende at komme ud med sine holdninger. Hvis du sidder alene med dine holdninger, bliver du desperat.

Anders: Vi har ikke svarene på alle de problemer vi tager op. Vi ved ikke præcist, hvad der skal gøres ved det, men vi vil gerne have folk til at tænke sig om.

Tue: Ja, uden at bruge løftede pegefingre som lærere og professorer.

Human Beat Boys bruger Hip-hoppen, fordi den er meget slagkraftig, og man kan nå at sige meget i løbet af et enkelt nummer. Men de henvender sig ikke kun til hip-hoppere og specielt ikke til de, der har ladet sig inspirere af gangster-rappen fra Los Angeles til at gå med knive. Problemerne i de sorte ghettoer i USA er ikke de samme, som problemerne i Danmark.

Tue: Vi vil tage udgangspunkt i vores egne problemer. Det kan være et syvtal i skolen, det kan være læreren. Det er de nære problemer, folk kan lide at høre om.

Hvad med jeres mere generelle holdninger?

Anders: Det er for sent at forbedre på samfundet. Det skal laves helt om. Det er måske en utopi, men vi vil skabe debat om det. Jeg er imod hele det kapitalistiske materialistiske ræs. Mit liv skal ikke være Volvo og vovse.

Tue: Vi bliver som unge præsenteret for så mange problemer – folk bliver frustrerede og vrede. Det er måske derfor, folk vælger sig nogle syndebukke.

Anders: Man kan ikke se noget håb. Det er derfor man bliver så træt af politikerne. De snakker og snakker og der sker ikke noget.

Vi vil have andre til at gøre noget. Vi synes, vi når et skridt i retning af utopien, når folk råber og skriger, når vi synger Fuck nazisterne eller Fuck Øresundsbroen. Så mærker vi et sammenhold.
Human Beat Boys har også prøvet pladebranchens kyniske holdning til unge nye bands. I 1991 vandt gruppen DM i rap i TV2-programmet Dæxel. Med titlen hørte også en kontrakt hos pladeselskabet Mega Records.
Efter at have ventet i tre måneder på at høre noget fra pladeselskabet, kontaktede de Dan Rachlin fra Dæxel.
Men nummeret “Fuck lærerne” var for kontroversielt for ham, og hvis de ikke ville makke ret, ville han da gerne trykke en plade, som de kunne dele ud til deres legekammerater.
Den single, som Mega Records efter 3 års tovtrækkeri endeligt fik produceret, blev mixet i smadder, således at gruppen til sidst stod med et nummer, der ikke var deres.

UDPLUK FRA RAP-NUMMERET “FUCK LÆRERNE”

Kan det virkeligt lade sig gøre, man skulle tro det var lyv.
Men lille DJ-And, han skulle kun have syv.
Så var den dag bare totalt spoleret for mig.
For min lærer var et svin, og min censor var et kvaj.
De sku’ ha’ så mange slag i deres lede fjæs
Fuck lærer, fuck censor, fuck det syge karakterræs.
Den gang jeg var lille, var jeg temmelig besværlig.
Jeg larmede i timen, jeg var glad, og jeg var fro.
Så min lærer sendte mig til skolepsykolog.
De prøvede konstant at få mig smidt ud af skolen.
De så vist allerhelst, at jeg sad på Nordpolen.
Det er på tide brødre og søstre, at vi får orden i sagerne.
Så gør som Human Beat Boys og FUCK LÆRERNE.
Billedtekst:

Læs interviewet her: http://www.socialister.dk/avis/visartikel.asp?art=10331

Du vil måske også kunne lide

Skriv en kommentar